Efectele binefacatoare ale salinei

Salina are un lung istoric cu iz terapeutic, proprietatile ei incredibile avand efecte la nivelul intregului organism, iar un trup sanatos este evident si un trup frumos. Elena Badea general manager Ida Spa ne explica punctual cu ce ne ajuta salina, inclusiv daca o putem folosi impotriva semnelor pe care trecerea timpului ni le lasa pe chip.

  salina-ida-spa

 

Ce minerale contine sarea?

In compozitia sarii intra 37 de elemente chimice, o multime de substante minerale si particule care participa la normalizarea celor mai importante procese fiziologice ale organismului, la mineralizare si hidratarea lui. Principalele minerale care se regasesc structura sarii sunt:

  • iod: benefic pentru activitatea normala a glandei tiroide si pentru buna functionare a proceselor digestive;
  • magneziu: joaca un rol important in prevenirea reactiilor alergice, necesar pentru asimilarea vitaminelor, stabilizarea ritmului cardiac si a nivelului de zahar din sange;
  • sodiu: controleaza tensiunea arteriala si mentine echilibrul acido-bazic al organismului;
  • calciu: participa la formarea tesutului osos si muscular, si este responsabil de coagularea sangelui;
  • potasiu: imbunatateste procesele metabolice si contribuie la reglarea echilibrului apei din celule;
  • fier: ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la transportul oxigenului, intra in compozitia hemoglobinei, previne anemia si creste imunitatea;
  • sulf: joaca un rol de baza in procesele imunologice si este absolut necesar pentru sinteza albuminelor;
  • seleniu: previne distrugerile cauzate de radicalii liberi si ajuta la reglarea glandei tiroide;
  • litiu: reduce nivelul de chimicale din corp, cauzatoare de tulburari de comportament si iritabilitate;
  • mangan: contribuie la sanatatea pielii, a oaselor si cartilajelor;

 

Ce sunt aerosolii salini?

Aerosolii se pot defini ca fiind micro-particule solide, lichide sau gazoase care se afla in suspensie in atmosfera. Aerosolii salini sunt micro-particule de sare care se formeaza in concentratii mari in salinele naturale sau artificiale.

 

Cum poate fi explicat efectul pozitiv al salinoterapiei?

Sarea este o substanta bactericida, care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene si se comporta astfel ca un dezinfectant. Aflati in atmosfera respirabila, aerosolii salini de dimensiuni mai mari se depun si sunt absorbiti in caile respiratorii superioare: cavitatea nazala, cavitatea bucala, faringe (glota, epiglota), iar aerosolii salini de dimensiuni mai mici patrund adanc in caile respiratorii inferioare: trahee, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare.

Prin proprietatiile sale electro-chimice, sarea, mai exact ionii salini, realizeaza prin absorbtia lor de catre aceste organe actiunile de dezinfectie, fluidizare a mucoaselor, eliminarea toxinelor, refacerea elasticitatii membranelor celulelor, reducerea PH-ului pe ariile organelor de respiratie, reducerea si gruparea micro-organismelor iritante, simptomatica caracteristica vindecarii bolilor respiratorii.

 

Ce proprietati terapeutice are salinoterapia?

Prin proprietatiile sale, salinoterapia ajuta la eliminarea focarelor de infectie ale tractului respirator, ameliorarea afectiunilor respiratorii si ORL, prevenirea racelii si gripei, curatarea cailor respiratorii de particulele din fumul de tigara, cresterea imunitatii, diminuarea reactiilor alergice de sezon, detoxifierea organismului, mineralizarea si hidratarea celulelor, imbunatatirea aparatului digestiv, regenerarea pielii si reducerea ridurilor, eliminarea sforaitului, reducerea stresului si a oboselii

 

Ce categorii de varsta se pot bucura de salina?

Datorita proprietatiilor aseptice, aerul din salina poate fi considerat cel mai curat si sanatos de pe planeta. Tratamentul in salina este indicat tuturor categoriilor de varsta, de la copii pana la adulti, cu conditia sa se respecte niste reguli simple si tratamentul prescris de medicul specialist.

 

Cat timp este sanatos sa petrecem in salina?

Pentru folosirea eficienta a salinei si pentru maximizarea rezultatelor terapeutice, este indicat sa alocati in functie de cura prescrisa de medicul specialist intre 30 si 60 de minute pe zi. Exista si cure ce impun petrecerea unui timp de 4 ore pe zi in cadrul unei saline, dar majoritatea persoanelor nu dispun de timpul liber necesar, si astfel renunta la acest tip de tratament.

 

Putem discuta si de contraindicatii pentru salinoterapie?

Desi timpul petrecut in cadrul unei saline poate aduce foarte multe beneficii starii de sanatate, este recomandat ca orice persoana care doreste sa inceapa acest tip de tratament sa consulte inainte un medic specialist. Nu este recomandat timpul petrecut in salina pentru persoanele care sufera de tuberculoza pulmonara, micoze pulmonare, cancer bronho-pulmonar, boli infecto-contagioase, hipertensiune arteriala in stadiul II, boala Basedow, cardiopatie cronica ischemica decompensata, epilepsie, claustrofobie, sarcina avansata si status asmaticus.

 

Care este diferenta dintre o salina naturala si una artificiala?

Nu sunt foarte multe diferente, dar pentru ca o salina artificiala sa poata avea aceleasi efecte ca o salina de adancime, trebuie sa contina aceasi umiditate, aceasi densitate mare de aerosoli salini si sa se faca constant purificarea aerului. In salinele naturale si in cele artificiale fara generator de aerosoli salini, cele mai indicate ore de cura sunt orele de dimineata, cand aerul este mai curat, iar concentratia de aerosoli mai ridicata. Avantajul unei saline artificiale in care exista generator de aerosoli si sistem de ventilatie, este ca tratamentele se fac la orice ora, aerul avand aceeasi concentratie de sare.

 

Spuneati ca salina regenereaza pielea si reduce ridurile. Mai are si alte benefici pentru ten?

Aerosolii salini sunt absorbiti la nivelul pielii expuse in proportii corespunzatoare absorbtiei oxigenului, umiditatii si desigur prin depunere/precipitare datorita umezelii si diferentei de temperatura a suprafetei pielii fata de atmosfera, salina are un efect benefic pentru diferite afectiuni dermatologice precum: dermatite alergice, dermatite atopice, Psoriazis, eczeme, ulceratii pe piele si arsuri usoare. Dar pentru doamnele interesate de optimizarea ingrijirii si pastrarea unui ten tanar cat mai multa vreme, da salina ajuta la regenerarea pielii si reducerea ridurilor.

 

Vizual: Ida Spa